Ve Světlé nad Sázavou bude pro odsouzené matky Dům na půli cesty

Světlá nad Sázavou - V blízkosti největší ženské věznice v zemi, ve Světlé nad Sázavou, bude Dům na půli cesty pro odsouzené matky. Ty by se tam mohly starat o děti až do věku 7 let. Projekt, který připravuje ředitelka věznice Meclová, podpořil i ministr spravedlnosti Pospíšil a slíbil na to i státní peníze. Pro odsouzené je to další šance, ve věznici mohou zatím mít děti maximálně do tří roků.

Odsouzené matky mohou své děti vychovávat v prostorách věznice maximálně do 3 let. Potom musí děti věznici opustit. Nový projekt, který připravuje ředitelka věznice, dává odsouzeným další šanci. O děti by se mohly starat v tak zvaném Domě na půli cesty. Ředitelka věznice ve Světlé nad Sázavou Kamila Meclová si myslí, že děti by mohly chodit do mateřské školky a jejich život by se blížil reálnému životu na svobodě. To je pro odsouzené nejdůležitější.

Ministr Pospíšil projekt podporuje. Vyzval proto při své návštěvě věznice starostku Světlé, aby pomohla projekt s domem na půli cesty zrealizovat. Potvrdil, že pokud město, případně kraj, najdou vhodnou nemovitost, ministerstvo spravedlnosti zase najde peníze, aby tento projekt podpořilo.

Jenže město žádný volný objekt v blízkosti věznice nemá. Starostka Světlé nad Sázavou  Lenka Arnotová je však přesvědčená, že je v městě dostatek občanů, kteří vlastní domy se zahradou, které nevyužívají a určitě je pro tyto účely budou nabízet. V Domě na půli cesty by mohly být podle ředitelky pouze ženy s lehčím výkonem trestu.

Ministr spravedlnosti chce projekt domu na půli cesty pro odsouzené ženy a jejich děti realizovat ještě letos.

Vydáno pod