Chirurgové v Brně operovali novou metodou ucpané tepny

Brno - Kardiologové v Brně poprvé operovali ucpané tepny, které vedou k srdci, novou metodou. Ta nahrazuje tzv. bypass, při kterém musí lékaři chirurgicky otevřít hrudník. U nového způsobu, který se nazývá rotační aterektomie, stačí tři malé otvory, pacient je při vědomí a druhý den může jít domů.

Ischemická choroba srdeční, která je způsobená ucpáváním věnčitých tepen, je nejčastějším onemocněním srdce u nás, ročně kvůli ní skončí v nemocnici více než 30 tisíc lidí. Nová metoda je značně šetrnější než bypass, při operaci doktoři rozšiřují zúžené a ucpávající se tepny, používají k tomu miniaturní frézku a operovaný navíc zůstává při vědomí.
 
Jediné, co pacientovi může být nepříjemné, je zvuk frézky, kterou lékaři zavedou z třísla až k srdci a její pomocí odstraňují usazeniny v tepně: „Frézka se otáčí tak rychle jako zubní vrtačka, vydává proto podobně nepříjemný zvuk,“ vysvětluje kardiolog FN Brno Otakar Boček.
 
Takzvaná rotační aterektomie není metoda úplně nová. Používali ji ale zatím jen kardiologové v Praze, v Brně pro ni neměli kvalitní vybavení.