V Břeclavi vybuchl byt, nejspíše se jednalo o pervitinovou varnu

Břeclav - Neopatrné zacházení s pervitinem naloženým v benzinu bylo zřejmě příčinou výbuchu v panelovém domě v Břeclavi. Výbuch poškodil byt a tři zaparkovaná auta. Třicetiletý muž utrpěl lehké popáleniny. Podle policie mohla být v bytě varna pervitinu, muž byl za podobnou činnost v minulosti trestán. Znalci odhadují škodu na 100 tisíc korun.

Exploze se ozvala před devátou hodinou večerní a v bytě v tu dobu pobývali tři lidé. Třicetiletý muž byl přímo v kuchyni, kterou výbuch poničil nejvíce, a utrpěl lehké popáleniny na ruce. Jeho šestatřicetiletá přítelkyně byla zavřená v koupelně a nic se jí nestalo, stejně jako osmiměsíčnímu dítěti spícímu ve vedlejším pokoji.

Policisté usuzují, že se v bytě nacházela varna pervitinu. „Muž již byl za podobnou činnost trestán, nebylo tedy vyloučeno, že v tom pokračuje,“ uvedl Milan Janůvka, mluvčí z břeclavského okresního ředitelství. Podle policistů je nepravděpodobnější hypotéza, že muž manipuloval s pervitinem uloženým v benzinu. Podle Janůvky je to jeden ze způsobů přechovávání drogy. Při opatrném zahřívání benzin vyprchává a nakonec zůstane narkomanovi pervitin. „Jisté je teď ale jenom to, že tam vybuchla nějaká těkavá látka. Rozbory mohou trvat i několik týdnů,“ řekl mluvčí.

Muž i žena strávili noc v cele předběžného zadržení. Během výslechu prozatím nepodali srozumitelné vysvětlení výbuchu. Popírají však tvrzení, že vařili pervitin. Podle svědků i zasahujících policistů oba ještě před příjezdem policie a hasičů horečně uklízeli následky výbuchu.

Vydáno pod