Na Vysočině rozkvetly bledule

Jihlava - Tisíce bledulí rozkvetly v minulých dnech v Národní přírodní rezervaci Ransko na Vysočině, a to hned na několika hektarech. Bledule jsou přísně chráněným druhem. Pokuta za trhání může být až dvacet tisíc korun, přesto ochranáři evidují desítku případů, kdy lidé rostlinu trhají pro radost i pro výdělek.

Výstražné cedule, které právě kvůli vandalům ochranáři v lese rozmístili, mají upozornit na to, že bledule jsou chráněné a lidem tak hrozí pokuta, pokud je poničí nebo utrhnou. „Určitě je trhají pro vlastní potřebu, důležité je, že se nacházíme v NPR Ransko a bledule je přísně chráněný druh,“ upozorňuje strážce CHKO Žďárské vrchy Luboš Dajč. „Bledule je chráněná celá, od cibule až po květ, úplně všechno, všechny části, které má,“ doplňuje ho jeho nadřízený Pavel Vaněk. „Možností kontroly je v tomto případě více. Prodejci se musí prokázat nabývacím dokladem nebo povolením k prodejnímu místu. Za porušení povinnosti může kontrolor prodej jarních květin zakázat a uložit pokutu,“ vysvětluje mluvčí České obchodní inspekce Miroslava Fleglová.

Bledule jarní patří k prvním poslům jara. Kvete v únoru až dubnu a původně byla hojně rozšířena po celé střední Evropě. Vzhledem k nešetrným zásahům do životního prostředí je v zemi už jen málo míst, kde bledule roste ve volné přírodě. „Výjimečné je to, že je to jedna z mála rostlin, která ukazuje, že tady dřív byl i jiný druh lesa než smrkové monokultury,“ říká Pavel Vaněk.

Ochranářům nejde o to vyhnat lidi z chráněné krajinné oblasti, ale o to, aby se chovali slušně.