Městská rada v Třebíči bude i nadále jen pětičlenná, krize trvá

Třebíč - Zastupitelstvo Třebíče včera neodhlasovalo žádné zásadní změny ve vedení města, opět ale v plné síle poukázalo na silně napjatou situaci na radnici a nestabilitu tamní koalice. Druhé největší město Vysočiny bude i nadále řídit pouze pět členů městské rady, tedy nejnižší zákonný počet. Za zastupitele, kteří na post radního rezignovali, se nepodařilo najít náhradu.

Radniční koalice měla své želízko v ohni v podobě nového zastupitele Vladimíra Malého (ČSSD), který avizoval, že by rád zmírnil napětí mezi členy zastupitelstva. Malý měl nahradit radního Vítězslava Čecha (ČSSD), který bez udání důvodu složil mandát v únoru. Původně sedmičlennou radu opustil už koncem minulého roku Daneš Burket (ODS). Vadilo mu, že menšinová koalice ODS, ČSSD a KDU-ČSL nedokáže řídit město podle jeho představ; poukazoval hlavně na stagnaci rozvoje města.

Zvolení Malého se však nepodařilo a stávající radní ještě více znervózněli. Místostarosta Třebíče Miloš Mašek projevoval po jednání zastupitelstva značné rozčarování z toho, že koaliční partneři jejich kandidáta nepodpořili. „Není všem dnům konec. Věřím, že alespoň jednoho radního na příštím zastupitelstvu zvolíme,“ doufá starosta Ivo Uher (ODS).

Třebíčská ODS je rozpolcená, část hlasuje s opozicí, část vládne, ale neobejde se bez podpory komunistů. Sami radní přiznávají, že v takovém složení a v takové atmosféře se jim pracuje velice špatně, dobrovolně ale odcházet nehodlají. A tak i ryze pracovní schůzky a jednání zastupitelstva nakonec skončí hádkami nebo výzvami k odstoupení. Opoziční zastupitel Pavel Heřman potvrdil, že se není možné ani dohodnout na termínu dalších jednání.

Neshody na radnici trvají již od voleb v listopadu 2006. Od té doby čelilo vedení města dvěma snahám o odvolání i masivní demonstraci občanů. Odstoupit ale dobrovolně nehodlá. Nejbližší případné změny se dají očekávat nejdříve v dubnu po dalším zasedání zastupitelstva.

Vydáno pod