Suchá Loz začala využívat dlouhodobě nezaměstnané

Uherské Hradiště - Obec Suchá Loz na Uherskohradišťsku začala využívat dlouhodobě nezaměstnané občany na veřejně prospěšné práce. Najmout nezaměstnané je totiž levnější, než si zaplatit soukromou firmu, obec navíc získává evropské dotace. Pokud se využití dlouhodobě nezaměstnaných v Suché Lozi osvědčí, dá se očekávat, že se připojí i další obce.

Úřad práce v Uherském Hradišti začal čerpat peníze z evropského sociálního fondu, díky kterému může obcím nabídnout dvojnásobné dotace na vykonávání veřejně prospěšných prací, než tomu bylo dosud. Za dlouhodobě nezaměstnaného, najatého na veřejně prospěšné práce, tak nyní obec dostane až dvanáct tisíc korun. Částka odpovídá nákladům, které obec na takového člověka má, a sama už nemusí nic doplácet.

Suchá Loz začala tuto možnost využívat jako první v regionu. Vyřeší tím palčivý problém s nezaměstnaností a zároveň ušetří statisíce korun, které by jinak musela zaplatit ze své pokladny najatým firmám.

Podle starosty Petra Gazdíka je všech sedm lidí místních, mají to tedy do práce blízko. Mezi nimi jsou to jak muži, tak i ženy, a to všech věkových kategorií. Prvními úkoly budou vybudování dvousetmetrového chodníku, demolice starého domu nebo vysázení nového lesa a péče o obecní zeleň. Čeká na ně také úklid veřejných prostranství a natěračské práce.