Expozice lidových zvyků v Telči má přiblížit nejvýznamnější křesťanské svátky

Telč - Velikonoční zvyky mezi církevním svátkem a lidovou tradicí je název expozice lidových zvyků, která začala v Telči na Jihlavsku. Má přiblížit nejvýznamnější křesťanské svátky na Horácku.

Nikoliv chlapci s pomlázkami, ale dívky s vařečkami by si letos měly při pomlázce vykoledovat malovaná vajíčka. „Protože je letos přestupný rok, je to jinak, než velí tradice,“ potvrzuje vedoucí odboru kultury MěÚ Telč Věra Pejchlová. Velikonočně prostřený stůl by měl zdobit beránek, velikonoční nádivka, vánočka, mazanec i perníčky a v neposlední řadě bohatě zdobená vajíčka. Tak by to mělo o Velikonocích vypadat.

V telčské galerii najdeme hned několik inspirací. Mirka Kadlecová z Krahulčí vysvětluje, že zde jsou k vidění vajíčka zdobená voskem, škrabaná, látková, modrotisková, potahovaná látkou a nyní se dělají i vajíčka drátovaná. Hana Šmikmátorová z Jihlavy dodává, že základem je bílé vajíčko. Ke zdobení používá včelí vosk, má kahánek s lihem a speciální redispero.

A potom už stačí jen fantazie a chuť do zdobení. Vejce jsou totiž symbolem nového života: plodnosti a úrodnosti. Věra Pejchlová doplňuje, že k Velikonocům neodmyslitelně patří hrkačka a na Horácku především krásné sváteční velikonoční kroje.

Velikonoční výstava v Hasičském domě potrvá až do června.

Vydáno pod