V Žáci z Uherského Hradiště natáčeli dokument o totalitě

Do věznice v Uherském Hradišti přijely děti. Žáci 8. třídy tu natáčeli dokument o 81leté Anně Hontové. Ta tu strávila na počátku padesátých let dva a půl roku. Dokument je součástí projektu nazvaného "Bojovníci proti totalitě očima dětí". Jeho partnerem je i Česká televize.

Režisér Jakub, kameraman Michal a fotograf Mirek, všichni 14letí, pokládali přímočaré dětské otázky a Anna Honová, v padesátých letech odsouzená za distribuci protikomunistických letáků, podávala ještě přímočařejší vzpomínky jako bývalá vězeňkyně.

Většina ze školáků byla v místní věznici poprvé. Sem je přivedl až dokument, pod kterým budou sami podepsáni. „Já jsem se o to už dříve trochu zajímal, ale určitě jsem nevěděl, co nám tady paní Anička o těch procesech povídala,“ sdělil režisér Jakub Jabůrek.

Projekt ministerstva obrany má zmapovat osudy válečných veteránů, politických vězňů a tzv. pétépáků. Výhradně očima žáků 8. a 9. tříd. Do soutěže se přihlásilo 35 škol z celé republiky. „Ty padesátá léta jsou pro děti jako Řím a touto formou se snažíme vzbudit jejich zájem,“ nechal se slyšet David Čermák, poradce ministryně obrany.

Nejlepší žákovské filmy budou oceněny v červnu na setkání v místě bývalého pracovního tábora u Příbrami. S jejich přehlídkou pak počítá i dětský filmový festival ve Zlíně.

Vydáno pod