V Brně se objevily plakáty s dánskou karikaturou Mohameda

Brno - Na několika místech v centru města se objevily načerno vylepené plakáty s reprodukcí jedné z karikatur proroka Mohameda, které po otištění v dánských novinách vyvolaly vlnu protestů v muslimském světě i v evropských islámských komunitách. Obrázek Mohameda, jenž má na hlavě místo turbanu bombu se zapáleným doutnákem, doplňuje text Svoboda není zadarmo a podpis Přátelé svobody slova. Členy islámské komunity v Brně plakáty překvapily, žádné kroky proti nim ale nechystají.

„Lidé, kteří to vylepili, se nás patrně snaží naštvat. To nás ale nerozhází,“ řekl člen islámské nadace, která působí při brněnské mešitě, Hani Baloush. O plakátech bude informovat vedení nadace. Domnívá se ale, že výlep plakátů hanobících Mohameda není trestný, a nemá tedy ani smysl kontaktovat policii.

Baloush zdůraznil, že k jakémukoli protestu proti muslimům v Brně není důvod. Letos tomu bude deset let, co byla postavena ve Vídeňské ulici mešita, v níž se k modlitbám schází asi 120 věřících. „Se sousedy vycházíme dobře. Přestože stavba mešity nebyla kdysi přijata s nadšením, nemáme sebemenší problémy,“ uvedl.

Kdo za plakáty stojí, není zřejmé. Policisté ani strážníci zatím nemají žádné informace a případem se nezabývají. Za černý výlep hrozí iniciátorům plakátové kampaně pokuta v přestupkovém řízení. Základní sazba je 1000 korun, v případě poškození objektu výlepem může dosáhnout až 50 tisíc korun. Pokutu lze uložit jen tomu, kdo je dopaden přímo při vylepování, řekl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burian.

Karikaturu Mohameda a dalších 11 kreseb zveřejnil na podzim 2005 dánský deník Jyllands Posten a v následujícím roce je přetiskly deníky v mnoha zemích světa. Muslimové po celém světě reagovali na kresby mohutnými protesty, při nichž přišlo o život okolo 150 lidí. Rozvášnění demonstranti rovněž útočili na dánské zastupitelské úřady a vše, co představovalo západní kulturu.

Radikální muslimové a muslimští duchovní považují karikatury od počátku za zjevnou agresi proti islámu a za pohrdání muslimy. I umírnění imámové však zveřejnění kreseb považovali za nevhodné a neuctivé. Zobrazování Mohameda je v islámu přísně zapovězeno.

Vydáno pod