Budou Australané těžit uran na Vysočině?

Jihlava - Australané chtějí na Vysočině těžit uran, a to i přesto, že jim to ministerstvo životního prostředí vloni nepovolilo. Navíc žádají o průzkum zásob ve stejných lokalitách, kde už to jednou bylo zamítnuto. Obyvatelé přilehlých obcí s průzkumem nesouhlasí a starostové si stěžují, že je ministerstvo o jednáních neinformuje.

Starostové měst a obcí na Vysočině odmítli při veřejném projednávání průzkum jaderných zásob na svých pozemcích už v květnu loňského roku. Zamítavé stanovisko tehdy vydalo i ministerstvo životního prostředí. „Já osobně nejsem ani pro ty průzkumy,“ netajil se tehdy svým názorem jeden z občanů Polné. „Lidé jak slyší o uranu, tak tu podporu by firma určitě nezískala,“ tvrdil starosta Polné Jindřich Skočdopole.

Australská společnost se ale nevzdává. Ministerstvo životního prostředí má už teď na stole další žádost ohledně povolení průzkumu jaderných zásob. Opět na Vysočině a ve stejných lokalitách jako loni - u Polné, Věžnice a Jamného. Letos nabízejí obcím navíc i peníze. „Je to necelý milion korun pro obec v době provádění průzkumu za rok,“ konkretizuje nabídku jednatelka firmy Timex Olga Bubníková. „Nemůžeme prodat svoje území. Kdyby nás oslovili, což zatím neudělali, tak určitě uslyší znovu ne,“ zdůrazňuje dnes starosta Skočdopole.

Starosta obce Jamné Jiří Pejcha zase argumentuje nutností uchovat si zdravé životní prostředí a potřebou zachovat nepoškozené zdroje pitné vody. „V současné době se připravuje jednání na krajském úřadě kraje Vysočina za účasti obcí a očekáváme, že do konce dubna by mělo padnout rozhodnutí o této žádosti,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Jakub Kašpar.

Poptávka po uranu na světových trzích neustále roste, a to i přesto, že letošní cena za kilogram nedosahuje loňského maxima. Jen na Polensku hledaly průzkumové čety zásoby uranu 14 let, do roku 1990. Zatím jediný uranový důl v kraji funguje v Rožné na Žďársku.