Malí medvědi dokáží vydělat statisíce

Brno - Malí lední medvědi z brněnské zoo jsou jako zlaté akcie. Přestože mají pouhé tři měsíce, dokáží zoologické zahradě vydělat už statisíce korun. A nejen kvůli tomu, že jsou největším lákadlem víkendových rodinných procházek, peníze se sbírají už i na školách. Například žáci ZŠ Masarova v Brně-Líšni vysypali své pokladničky, aby přilepšili svým bílým zvířecím favoritům. Zoo už také zná pohlaví medvíďat, jde o medvědí páreček.

Žáci a učitelé ZŠ Masarova se na zvířátka v brněnské zoo skládají už počtvrté, žáci hlasují o tom, které zvíře si chtějí adoptovat. Až doposud to byl vždy velký boj, například loni se utkala žirafa se surikatou. Podle učitelky Hany Pollakové bylo letos hned od počátku jasné, že to budou medvědi. Medvědí dvojčata prostě táhnou. A děti jsou si naprosto jisté: „Medvídci jsou bílí, hraví a hodně se koupou.“ Pro lední medvíďata hlasovalo 90 procent dětí. Zítra odnesou vybrané peníze do zoologické zahrady. Hana Pollaková dodala, že vybráno již mají více než šest tisíc a ačkoli byla sbírka uzavřena už včera, děti nosí dál. Očekává se rekordní částka přes sedm tisíc.

Zoologické zahradě se hodí každá koruna. Malé medvědy teď sice ještě krmí jejich máma, v budoucnu však budou patřit k nejdražším zvířatům. Ředitel ZOO Brno Martin Hovorka ví, že lední medvěd sežere cca sedm kilo masa denně, což obnáší asi 20 tisíc korun měsíčně. Už teď je ale jasné, že medvíďata mají ekonomického ducha a dokážou si na sebe vydělat. Od chvíle, kdy se poprvé objevila ve výběhu, se totiž do brněnské zoo hrnou tisíce zvědavých návštěvníků. Ředitel Hovorka potvrdil, že návštěvnost se zvýšila až pětinásobně.

Už od tohoto čtvrtka budou moci návštěvníci posílat návrhy jmen pro malá medvíďata. Zoo čeká velký nápor, když se v Berlíně pojmenovával Knut, přišlo čtrnáct tisíc návrhů.