Vzácné ikony z blanenského kostelíka konečně v rukou restaurátorů

Brno/Blansko - Unikátní pravoslavné ikony z 18. a 19. století se po letech konečně dostaly do rukou restaurátorů. Vzácné obrazy jsou součástí původního vybavení pravoslavného kostelíka z Podkarpatské Rusi, který byl ve třicátých letech převezen do Blanska. Tam se o něj stará Československá církev husitská. Za obnovu všech ikon zaplatí asi 300 tisíc korun.

Dřevěný kostelík si postavili obyvatelé Nižného Seliště v polovině sedmnáctého století. Pak ale celá vesnice vymřela na mor a kostel začal chátrat. Záchrana přišla v roce 1936. Za 6000 korun si unikátní stavbu koupila Československá církev husitská a nabídla ho blanenské farnosti. Do Blanska se přestěhoval celý kostel i s původním vybavením. Na všech uměleckých dílech ale už zapracoval zub času a hlavně nešetrná práce restaurátora před 60 lety. „Na ikonách jsou vidět skvrny, tváře vypadají, jakoby byly staženy z kůže,“ komentuje stav vzácných obrazů Helena Ladičová z Československé církve husitské.    
 
Ikony pochází z přelomu 18. století a jsou součástí unikátního souboru pravoslavné lidové práce. Na jejich záchraně teď pracuje restaurátorka Renata Bartoňová. „Obraz se zbavuje špíny, jak jsou ty ikony začouzené, tak se očistí, celá malba se vytmaví, doretušuje a sladí s okolím,“ popisuje postup prací Renata Bartoňová.
 
Stejně jako samotná plátna byly před lety necitlivě zrestaurovány také rámy. Ty dá do pořádku zlatník. „Budu respektovat původní technologii zlacení. To znamená, že vytmelím křídovým tmelem praskliny, pak nanesu speciální podklad pod zlacením a poškozené části budou zlaceny plátkovým zlatem 24 karátů,“ uvádí zlatník Petr Bortlík.
 
Ikony budou v práci restaurátorů nejméně do června. Po jejich obnově se musí zrestaurovat také hlavní chlouba kostelíka - ikonostas z poloviny 17. století. Jedná se o unikátní dílo, jediné tohoto druhu v České republice. Restaurátorské práce přijdou přibližně na 700 000 korun. Blanenští farníci doufají, že peníze se jim podaří získat ještě před tím, než vzácné dílo přijde o své barvy.
 

Vydáno pod