Třebíčský Uniplet propustí 138 lidí kvůli potížím s exportem

Třebíč - Společnost Uniplet propustí do června 138 lidí, což představuje více než třetinu z celkového počtu pracovníků třebíčského závodu. Výrobce pletacích strojů na konci minulého roku zaměstnával asi 360 osob. Firma odborům propouštění zdůvodnila problémy s exportem do dolarových oblastí kvůli posilující české koruně. Podle Jany Smejkalové ze sekretariátu firmy již byly předány první výpovědi.

Vedení odborářům slíbilo, že závod bude funkční i s menším počtem pracovníků. Předseda podnikové odborové organizace Jiří Zeibert uvedl, že někteří lidé, kteří dostali výpověď, si už našli jiné zaměstnání. Třebíčský úřad práce byl o propouštění informován koncem února. „Myslím si, že odborné profese najdou na trhu uplatnění celkem dobře,“ dodal analytik třebíčského úřadu práce Ivan Mužík.

Třebíčsko je dlouhodobě postiženo nejvyšší nezaměstnaností na Vysočině, i v tomto regionu se ale situace zlepšuje. V březnu se míra nezaměstnanosti snížila o 0,7 procenta na 7,8 procenta. Na konci března si na Třebíčsku aktivně hledalo práci 4655 lidí.

Ještě před dvěma lety Uniplet plánoval stavbu nového závodu v Třebíči, v němž mělo vzniknout 300 pracovních míst; firma na něj získala i státní investiční pobídku.

Uniplet měl potíže již dříve. Podle prohlášení tehdejšího vedení to bylo hlavně kvůli úbytku textilních podniků doma i v zahraničí a slábnoucímu dolaru, protože značná část produkce mířila do USA. Ve výrobě pletacích strojů před osmi lety pracovalo asi 600 lidí, pak jejich počet klesl.

Vydáno pod