Jihlavský primátor porušil zákon o střetu zájmů

Jihlava - Chválou na nově budované nákupní a zábavní centrum nešetří v novinových inzerátech jihlavský primátor. Mnozí jihlavští obyvatelé přitom stavbu kritizují. Primátor ale říká, že v žádné reklamě figurovat nechtěl. Těším se na nákupní centrum, bude velkým tahákem, Jihlava takové centrum potřebuje -  tyto a další pochvalné věty ale hlásá ve všech nejčtenějších novinách na Jihlavsku v celostránkových inzerátech.

„Jde o porušení zákona, zejména zákona o střetu zájmů, který zakazuje veřejným činitelům vystupovat v jakékoliv komerční reklamě,“ nechal se slyšet poradce pro otevřenost veřejné správy Oldřich Kužílek. O tom, že by to byla placená inzerce a že se stal součástí reklamy, však primátor Jihlavy Jaroslav Vymazal (ODS) podle svých slov vůbec netušil. Primátor poskytl rozhovor, kde říká, že si stojí za vším, co řekl, ale zároveň se distancuje od přítomnosti v reklamě.

„My jsme otázky panu primátorovi položili legitimně. Dle mého věděl, kdo mu je klade, takže věděl, že bude zapojen do této kampaně,“ sdělil Martin Jaroš, zástupce investora City Parku. Náměstek primátora Jihlavy Radek Vovsík (ODS) tvrdí, že je to chyba, která pramení z politické nezkušenosti pana primátora. Nemyslí si, že by to byl záměr.

Budování obřího nákupního a zábavního podniku v centru města je přitom mnohými lidmi vnímáno negativně a rozděluje i samotnou radniční koalici. I Stranu zelených primátorova účast v reklamě na City Park popuzuje. Zastupitel města Jihlavy Josef Sklenář (SZ) poukázal na problém, že stavbu takového podniku jednoduše nebyli schopni zastavit.

„Pokud by to mělo vrhnout špatné světlo na mojí osobu, budu se muset bránit,“ dodal Jaroslav Vymazal.Investor City Parku slibuje, že v jeho komunikační kampani vystoupí ještě celá řada dalších známých jihlavských osobností. Zatím však neupřesnil jména.

Vydáno pod