Falešní asfaltéři se nedostanou ke svým strojům, zabavila je policie

Uherské Hradiště - Policisté ze Zlínského kraje zadrželi stroje, které měla skupina falešných asfaltérů z Británie a Irska používat při svých podvodech. V Česku a v dalších evropských zemích nabízeli za velmi příznivé ceny pevné povrchy na parkoviště, silnice a další pozemky. Udělali ale mnohem horší práci, než slibovali.

„Podařilo se zadržet dvě auta značky Scania, upravená k asfaltování, a dva vozy Ford Tranzit, převážející mobilní válce,“ řekl vedoucí hospodářské kriminálky uherskohradišťské policie František Urbánek. Vozidla byla zadržena minulý čtvrtek v bývalých dřevařských závodech ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. „Odtud je měli najatí řidiči litevské národnosti převést na Litvu. Podle šéfa této společnosti si je najal anglicky hovořící muž,“ dodal velitel vsetínské kriminálky František Vachala.

Irští a britští podvodníci si pět litevských pracovníků najali, aby jim vozidla dovezli, ale jinak s nimi neměli nic společného. Proto byli Litevci brzy propuštěni. Falešné asfaltéry se však dopadnout nepodařilo. Poslední stopy podle Urbánka vedou do Litvy.

Litva ale není součástí schengenu, proto bude pátrání komplikovanější. Britové i Irové totiž často měnili svá jména i názvy firem.

Poškozeným firmám cizinci údajně nabízeli za úpravu parkovišť a odstavných ploch ve srovnání s konkurencí výraznou slevu, práci ale odvedli nekvalitně nebo dokonce vůbec. Kriminalisté po podezřelých pátrají za pomoci Interpolu. Ve Zlínském kraji podle stávajících poznatků policie způsobili škodu kolem půl milionu korun, v případě dopadení jim za podvod hrozí až osmileté vězení.

Před 14 dny již zatkli policisté v Liberci muže z Velké Británie, který k této skupině falešných asfaltérů patřil.