Vozíčkáři mají kolem Brna speciální turistické stezky

Brno - Tělesně postižený sportovec Radim Liška se rozhodl pomoci lidem s podobným handicapem a vytvořil kolem Brna turistické trasy speciálně pro vozíčkáře. Netradiční projekt však nebyl jednoduchý, Liška musel zmapovat a popsat terén a rozhodovat, který je pro vozíčkáře vhodný. Několikrát i při průzkumu ze svého vozíčku spadnul. O stezkách si každý může přečíst na stránkách www.handicaptour.cz.

Celkem je k dispozici osm tras, které jsou detailně popsány, ať již na internetových stránkách nebo v tištěné brožurce. Zájemce se tak dozví, co ho čeká, jak je trasa dlouhá i jakou má obtížnost. „Rozhodně to stálo za to. V projektu budu nadále pokračovat,“ říká odhodlaně Liška. Trasy byly otevřeny dnes, jedná se o první stezky tohoto druhu v Česku.
 
Třicetiletý Liška je sportovec tělem i duší. Pomohlo mu to prý před čtyřmi lety psychicky se vypořádat s následky nehody, při níž ochrnul. Jako cyklista se tehdy účastnil závodu. V Mokré-Horákově na Brněnsku náhle vjelo na závodní trať auto, s nímž se mladý muž následně střetl. Výsledkem je jeho ochrnutí od prsou dolů. „Je to těžké, ale život tím rozhodně nekončí,“ uvedl vozíčkář. Po ukončení léčby začal přemýšlet, jak trávit volný čas. Jednou z možností byly výlety do přírody.
 
„Pro chodce není důležitý výmol na cestě, obrubník nebo kámen. Pro vozíčkáře ale může znamenat kolizi. Proto bylo nutné každou trasu projet a podrobně popsat,“ řekl Liška. Trasy vytyčil tak, že vedou po současných silnicích, lesních a polních cestách i lesních stezkách. Nejkratší má pět a nejdelší téměř 30 kilometrů.

Liška ve svých návodech popisuje nejen přesnou trasu každé stezky, ale dává výletníkům upoutaným na vozíčku také doporučení, kterým místům se mají vyhnout.

Zmapováním osmi tras jeho práce na projektu nekončí. "Udělal jsem si teď
řidičák, což mi umožní zajíždět dále, tvořit nové trasy a ty současné
rozšiřovat," doplnil Liška.

Vydáno pod