Přerovští archeologové po 72 letech vstoupili do krypty kostela

Přerov - Přerovští archeologové dnes po 72 letech poprvé vstoupili do prostor krypty kostela svatého Jiří na Žerotínově náměstí v Přerově. Odborníci v temném podzemí dokumentují nejen tamní uložené ostatky, ale i prapůvodní základy kostela. Jasno by tak mohli vnést i do datování původní stavby. Ta podle odhadů může spadat až do románského období. V kryptě budou odborníci mapovat veškeré nálezy zhruba týden.

„Poslední průzkum zde byl proveden v roce 1936. Budeme zde provádět revizní archeologický výzkum a dokumentační práce. Zdokumentujeme vše také fotograficky,“ uvedl archeolog Zdeněk Schenk.

Archeologům se po vstupu do krypty otevřel pohled na 13 skeletů, které byly původně uloženy ve třech hrobkách a v několika hrobech. Podle odborníků patří členům šlechtických rodů. V podzemí však archeologové pátrají především po stopách předchůdce kostela svatého Jiří. "Při odkrytí krypty před 72 lety tehdejší objevitel Alois Čáp předpokládal, že tady bude původní starší stavba snad až románského stáří z období 11. století.

Kostel je v současné době odborníky datován do 15. století. Období 11. století by odpovídal i tehdejší nález hlavice románského sloupu. Od té doby se však netušilo, kde je hlavice uložena. A ona je opravdu tady, přímo v prostoru, kde se nyní nacházíme," doplnil Schenk.

Přerovští archeologové slaví úspěch i při bádání v daleko starší historii. Loni na podzim se jim podařilo na okraji Přerova například objevit unikátní, téměř dvoumetrový mamutí kel. Část ostatků zvířete stará až 30.000 let byla ukryta 80 centimetrů pod zemí a odborníci na ně narazili při záchranném archeologickém výzkumu.

Vydáno pod