Kraj Vysočina přezkoumá stav budov ve svém vlastnictví

Jinošov - Kraj Vysočina bude zkoumat stav všech budov, které jsou v jeho majetku a kde jsou ubytovaní lidé. Důvodem je nedávné zřícení stropu v Ústavu sociální péče v Jinošově. Tam totiž statik našel v desolátním stavu nejen dřevěný krov, ale také podlahy v patře. Na závady přitom nikdo včas neupozornil.

Na dva klienty Ústavu sociální péče v Jinošově se 22. února zřítil strop. Jak uvedla ředitelka ústavu Alena Brožková, strop se zřítil do ložnice, kde ležel a odpočíval na posteli imobilní klient. Statik v budově zjistil hned několik závad, dřevěné trámy v podlaze i v podkroví jsou podle něj shnilé. Proto se museli z bezpečnostních důvodů odstěhovat klienti i z druhé části budovy. Konkrétní odpovědnost podle zástupce zřizovatele ústavu kraje Vysočina radního Jiřího Vondráčka ale nikdo nenese: „Z provedeného posudku vyplývá, že se jednalo o skryté vady, o kterých nikdo nemohl vědět.“

Klienti ústavu jsou v provizorních prostorách již 3 měsíce a budou zde ještě nejméně rok a půl. Bydlí v budově vojenské ubytovny v Náměšti nad Oslavou, starosta Náměště Vladimír Měrka dodal, že armáda ubytovnu nepotřebovala, proto se spolu mohli dohodnout. Jiří Vondráček vysvětlil, že majetkový odbor, který pečuje o majetek kraje, provede hloubková šetření u všech starších budov.

Starosta Náměště chce klienty ústavu začlenit v rámci integrace postižených do běžného života ve městě. S krajem už jedná o výstavbě domu, kde by našli azyl.

Vydáno pod