Nad Brnem se odehrála premiéra nočního balónového létání

Brno - Nad Brnem v noci na dnešek letělo jedenáct balónů, které připomínaly obrovské lampiony. Šlo o premiéru v historii českého balónového létání.

Z areálu brněnského výstaviště dnes kolem třetí hodiny ranní odstartovalo jedenáct horkovzdušných balónů. O víkendu se v Brně uskutečnil už osmý ročník setkání příznivců balónového létání, hromadný noční let se však v historii tohoto sportu v České republice uskutečnil poprvé. Piloti se na něj připravovali dlouho, těšili se na hromadný start a společný let přes město za svitu měsíce.

Noční lety u nás dlouho nebyly povoleny, ještě před rokem by je každý považoval za pouhou fantazii. K naplnění svého snu museli všichni odvážlivci získat potřebnou kvalifikaci, oprávnění k noční vzduchoplavbě má k dnešnímu dni v Česku pouze patnáct pilotů. Pilot Tomáš Stejskal vysvětlil, že úskalí je v tom, že balón může přistávat pouze za světla. Obsluha tedy musí mít jistotu, že po celou dobu letu nebude muset přistát.

Směr a kurs určuje síla větru, místo přistání pilot hledá až během letu a balón většinou sleduje doprovodné vozidlo. Po přistání následuje tradiční balonářský křest větrem, zemí, ohněm a sektem. Prvoletci získají nové balonářské jméno a pamětní list.

  • Nafukování balónu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/216/21520.jpg
  • Nafukování balónu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/216/21522.jpg
Vydáno pod