Mnozí lidé mají trvalé bydliště na radnicích

Brno - Chcete se vyhnout exekuci nebo placení různých poplatků? Přihlašte se k trvalému bydlení na příslušné radnici. Dnes toho využívají stovky až tisíce lidí. Týká se to nejen lidí bez domova, ale například i různých neplatičů. Pro úředníky tato situace přináší nečekané problémy. Radnice proto chtějí změnit zákon, který by například umožňoval za takovou "službu" platit.

Jiří Zonek žije v maringotce v Kuřimi. 8 let už má ale trvalé bydliště na zdejší radnici. To mu prý vyhovuje. „Můžu chodit na pracovní úřad do Brna, protože beru sociální podporu,“ pochvaluje si situaci Jiří Zonek.

V Kuřimi je dnes asi 150 lidí se stejnou adresou jako pan Zonek. V Blansku je jich ještě o stovku více a každý rok jich 60 přibude. Husova ulice č. 5, Brno - tuto adresu má asi 10 tisíc lidí. To znamená každý čtyřicátý Brňan. Žádost o trvalý pobyt na radnici může mít ale i jiné důvody, než má pan Zonek z Kuřimi. Třeba preventivní. Rodiče například odhlásí z původního bydliště nezdárného syna, který začal dělat dluhy. Chtějí se tak vyhnout exekutorům. „Takový člověk sice má trvalé bydliště na obecním úřadě, ale nebydlí tam. Stejně tak si tam nemůže schovat svůj majetek. Takže pokud nějaký majetek má, tak se na něj stejně přijde,“ říká mluvčí exekutorské komory Pavel Kočiš.

Další výhodou je, že lidé přihlášení k trvalému pobytu na adrese městského úřadu nemusejí platit některé poplatky. „U nás neplatí za odpad a psy, město Blansko tak ročně přijde o 120 tisíc korun,“ vypočítává vedoucí odboru vnitřních věcí Městského úřadu v Blansku Radek Gajdošík. 

Úředníci na některých radnicích přebírají za trvale přihlášené lidi i poštu. Jak však říkají, pošta jim zabírá místo, ale většinou si ji nikdo nevyzvedne. Chtělo by to změnu zákona, dodávají. Některé radnice by například chtěly za bydlení na úřadu zaplatit. Ministerstvo vnitra sice podle jeho mluvčího Vladimíra Řepky chystá novelu zákona o registraci obyvatel, ta se ale problému s trvalými pobyty na radnicích týkat nebude.

Vydáno pod