Valtický zámek dočasně vystavuje sbírky Lichtenštejnů

Valtice (Břeclavsko) - Obrazy a historický nábytek ze sbírek šlechtického rodu Lichtenštejnů, které v dubnu zakoupil za 13 milionů stát na aukci v Amsterodamu, budou do konce července k vidění v barokním zámku ve Valticích. Vydražené předměty byly Lichtenštejnům zabaveny po druhé světové válce na základě Benešových dekretů, do Česka se nyní po mnoha letech vrátila část cenného mobiliáře zámků ve Valticích, v Lednici a z hradu Šternberk. Po skončení výstavy budou předměty vráceny na místa, kde byly v době, kdy Valtice, Lednice a Šternberk užívali Lichtenštejnové.

Mobiliář je vystaven ve druhém patře zámku, které se poprvé otevírá veřejnosti.

Klenotem mezi předměty, pořízenými v aukci, je obraz Květinové zátiší od Jana Pietera Brueghela, který přišel na 1,25 milionu korun. Zbytek obrazů tvoří 14 děl vlámských a italských mistrů 17. století. Návštěvníci si mohou prohlédnou i 94 kusů nábytku, tři tapiserie a orientální hodinovou skříň.

Kolekce pořízená státem je doplněna také o dvě barokní skříně a kolekci 12 židlí vyrobených ve Vídni kolem roku 1770, které koupila v aukci nizozemská nadace Jonnathan-Anna Stichting. Dlouhodobě je zapůjčila zámku Valtice, z něhož tyto předměty pocházejí. Pokud budou památkáři chtít, budou si moci tyto cenné předměty od nizozemské nadace časem odkoupit.

Původní mobiliář druhého patra zámku Valtice bude po skončení výstavy umístěn na čas do depozitáře, Od srpna bude pokračovat poslední etapa rekonstrukce těchto prostor. Druhé patro zámku bude trvale zpřístupněno veřejnosti od příštího roku, vznikne v něm stálá expozice barokních obrazů.