Nejnovější a největší plavidlo na Baťově kanále bylo spuštěno u Spytihněvi na Zlínsku

Zlínsko - Ranní scéna u Spytihněvi na Zlínsku: Parta sehraných mužů a obří jeřáb. Jejich úkol - dostat právě přivezenou chloubu Baťova kanálu na hladinu. U obce totiž spustili na vodu nejnovější a největší plavidlo na Baťově kanále. Zatím bezejmenná výletní loď uveze šedesát cestujících.

Nejnovější a největší - to jsou její přívlastky. Ještě přesněji - délka 17,5, šířka 4,5 metru, váha 22 tun. Dvě paluby pojmou 60 výletníků. „Je to maximální rozměr lodi, který se nám vejde do plavebních komor. Je postavená jako bezbariérová, má otopný systém, takže bude umožňovat plavbu až do zámrzu. To znamená, že jsme schopni prodloužit plavební sezónu nejenom přes léto, ale i do podzimu a potom do brzkého jara,“ sdělil projektový manažer Jiří Durďák ze Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu.

„Na výstavbu lodi jsme dali prakticky celou částku, to znamená více než šest milionů korun. Slibujeme si další zatraktivnění této vodní cesty a přínos jak pro obce, tak pro podnikatele v cestovním ruchu,“ prozradil mluvčí Zlínského kraje Patrik Kamas. Spouštění na vodu je operace náročná a choulostivá. Přesto netrvala dlouho. Loď se pohodlně uvelebila na hladině už za necelou půlhodinu. Vybavení interiéru se dočká v nejbližších dnech.

„Já se nebojím to nazvat historickým okamžikem a historickým průlomem, protože my jsme samozřejmě od začátku založení našeho sdružení věděli o tom, že pokud nepořídíme takovouto velkou loď, tak se nepohneme výrazně dále,“ vyjádřil se Libor Karásek (ODS), předseda Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a starosta Uherského Hradiště. Zájem turistů o 80kilometrový Baťův kanál roste. Loni se po něm svezlo více než 60 tisíc lidí. Nová loď zatím nemá jméno. Bude si na něj muset počkat do jednadvacátého června, kdy se má konat slavnostní křest.