Z vimperského zámku bude vzdělávací a vědecké centrum

Vimperk - Z rozsáhlého chátrajícího areálu státního zámku ve Vimperku chce město vytvořit mezinárodní vzdělávací a vědecké centrum. Projekt za 700 milionů korun dnes představili zástupci města a šumavského národního parku, který zámek spravuje.

K přeměně zámku, který je dnes v zuboženém stavu, v zařízení nabízející dva druhy ubytování, přednáškové sály, rozšířené muzeum Šumavy, arboretum, nebo výzkumná pracoviště a byty pro vědce a zaměstnance by měly stačit čtyři roky. „Je to evropský projekt evropského významu,“ míní konzultant projektu Bohumil Kubát.

Přípravné práce, které platí přímo národní park, už začaly, mimořádně rozsáhlý areál ale zatím spíš chátrá. Opravu a přestavbu původně gotického hradu, později renesančního a barokního zámku za nejméně 700 milionů už podle správců schválilo ministerstvo životního prostředí. Martin Bursík ale ještě bude muset přesvědčit ostatní ministry.

Podobný projekt už jednou vláda schválila, dělníci ale stihli opravit jen většinu střech. Ministři potom peníze přesunuli na Moravu, která se vzpamatovávala z povodní v roce 1997. Správci počítají s financováním částečně z evropských a částečně státních peněz.

Vydáno pod