Brněnský ProtestFest vyvrcholil pochodem aktivistů přes město

Brno - Pochodem asi 600 mladých lidí přes centrum Brna dnes vyvrcholil pouliční festival alternativní kultury ProtestFest. Za doprovodu stovek policistů a strážníků vyrazili od Janáčkova divadla, kde se bavili celé odpoledne, do Pisárek. Tam aktivisty čeká celovečerní zábava s hudbou dýdžejů. Letošní ročník se věnuje klimatickým změnám. Kromě hudby návštěvníky čekala řada informačních a diskusních stánků nevládních organizací. Na akci dohlížíželo 300 policistů a strážníků.

Policisté zatím nemuseli řešit žádné vážnější problémy. Při pochodu
průběžně odkláněli a zastavovali dopravu, bez obtíží provedli dav i přes
rušný uzel u hlavního nádraží. "Zadrželi jsme jednoho člověka, jenž byl v
pátrání," řekl mluvčí státní policie. Další účastník průvodu se musel
legitimovat kvůli černému výlepu.

Průvod byl ohlášen jako maškarní, ale masky si přineslo jen málo lidí. Ani transparentů nebylo mnoho. Většina měla ekologický ráz. „Tato planeta nemá nouzový východ,“ stálo na největším transparentu. Objevily se i rudočerné anarchistické prapory.

Lidi v průvodu zajímala hlavně hudba. V čele šli bubeníci s dechovou skupinkou, která vyhrávala populární melodie. Celý pochod začal motivem ze slavného westernu Sedm statečných. V průvodu jelo i nákladní auto s dýdžeji. Celé odpoledne se v parku kolem Janáčkova divadla konaly koncerty a další produkce. Potlesk sklidili například američtí angažovaní punkeři The Gaslight Anthem. Organizátoři ProtestFestu připravili také řadu informačních a diskusních stánků nevládních organizací.

Pouliční festival je letos věnovaný problému globálního oteplování. „Ač je problém klimatických změn celosvětově jedním z největších témat, v Česku je pořád na okraji zájmu,“ řekla jedna z pořadatelek Katarína Potfajová. Organizátoři chtějí lidem představit různé pohledy na globální oteplování.

Kvůli tématu festivalu se pořadatelé rozhodli pro konkrétní ekologická opatření. „Například při streetparty budou pro návštěvníky k dispozici speciální popelnice na tříděný odpad,“ uvedl aktivista Dušan Rosenbaum.