V bývalém romském koncentračním táboře v Hodoníně u Kunštátu bude dokumentační centrum

Praha - V areálu někdejšího sběrného tábora pro Romy, který byl za protektorátu v Hodoníně u Kunštátu, zřejmě vznikne mezinárodní dokumentační a vzdělávací centrum romského holokaustu. Novinářům to dnes v Praze po jednání rady vlády pro záležitosti romské komunity řekla ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková. Rada dnes jednala rovněž o budoucnosti dalšího někdejšího tábora v Letech u Písku, kde nyní stojí vepřín, který podle pozůstalých po obětech znevažuje pietu místa, řešení by chtěla najít ještě letos.

V Hodoníně u Kunštátu se na místě někdejšího romského tábora nachází rekreační středisko. Jeho vlastník podle Stehlíkové souhlasí s jeho prodejem státu za úředně odhadnutou cenu. Správcem centra, s jehož vybudováním Stehlíková počítá v příštím roce, bude brněnské Muzeum romské kultury. Tato instituce má ve svých sbírkách přes tisíc historicky cenných předmětů, potýká se však s nedostatkem prostor k jejich vystavování.

Podle Stehlíkové je hodonínský areál z historického hlediska výrazně hodnotnější, než někdejší tábor v Letech. „Zachovaly se tam historicky vzácné původní baráky, kde přebývali vězni,“ vysvětlila Stehlíková. Z původního internačního tábora zde zůstaly stát dvě původní stavby.

V protektorátu Čechy a Morava žilo podle tehdejšího soupisu 6500 Romů a romských míšenců. Podle odborného odhadu tak nacisté zavraždili 90 procent místní předválečné romské populace. Hodonínským táborem prošlo 1375 romských vězňů, z nich 207 zemřelo a přes 800 bylo převezeno do Osvětimi. V Letech bylo 1308 vězňů. Z nich 327 zemřelo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Dalšími hromadnými transporty do koncentračního tábora odjelo 4870 Romů.

Vydáno pod