V Brně opět demonstrovali zdravotníci proti reformám

Brno - Lékaři a sestry z brněnských nemocnic a spolu s nimi zhruba tři stovky lidí demonstrovali dnes odpoledne na Moravském náměstí proti zdravotnickým reformám. Účastníci demonstrace kritizovali plánované převedení pojišťoven a fakultních nemocnic na akciové společnosti a přišli také vyjádřit svůj nesouhlas se zrušením brněnské úrazové nemocnice.

Už půl hodiny před začátkem lákala kolemjdoucí k pódiu na Moravském náměstí hudba. Zdravotníci přišli s transparenty a rozdávali nálepky s nápisem STOP. „S reformou zdravotnictví, jak ji připravil ministr Julínek, nesouhlasíme,“ tvrdí předsedkyně LOK Úrazové nemocnice Brno Lenka Doležalová.

Zdravotníci protestovali na Moravském náměstí už podruhé. Dnes je ale přišlo podpořit podstatně víc lidí. „Doufáme, že příslušní politici placení z našich daní pochopí, že toto je krajní forma protestu, ke které se uchylujeme. Měli by konečně začít naslouchat a podle toho jednat,“ míní předseda LOK Fakultní nemocnice Brno.

Lidé dnes opět podepisovali petici za záchranu úrazové nemocnice. Tentokrát adresovanou jihomoravskému hejtmanovi. "Chceme, aby se zasadil o zachování Úrazové nemocnice Brno. Pan hejtman se ale včera pro nás moc příznivě nevyjádřil.

Ještě větší protestní akci chystají zdravotníci na příští úterý. Tři největší brněnské nemocnice se chtějí připojit k celostátní stávce odborářů. Mítink uspořádají v jednu hodinu odpoledne před budovou transfuzní stanice v Bohunicích.