Na jihu Moravy se stávky aktivně zúčastnilo přes 15 tisíc lidí

Brno - Stávka odborářů způsobila cestujícím v Brně poměrně velké komplikace. Práci ve 13:00 přerušilo několik tisíc státních úředníků, zdravotníků, pracovníků strojíren, pošty a stavebních a dopravních firem. Zatímco většina úřadů zůstala otevřena, na hodinu se zastavil provoz brněnské hromadné dopravy a vlaků v celém Jihomoravském kraji.

Dopravní podnik města Brna má zhruba tři tisíce zaměstnanců, do stávky se jich připojilo asi 70 procent. Stávkující řidiči dojeli ve třináct hodin na nejbližší zastávku, kde požádali cestující, aby si vystoupili z vozů. Na zastávkách čekali do čtrnácté hodiny, kdy dispečink vyhlásil jednotný čas a stávku ukončil. Poté se řidiči začali postupně rozjíždět podle jízdního řádu.

„Stávka je proti vládním reformám. Nejvíc nám vadí, že by se prodloužil věk odchodu do důchodu z 63 na 65 let,“ oznámil důvody pro zapojení do stávky předseda odborové organizace Dopravního podniku města Brna Otakar Mokrý.

Větší komplikace způsobila stávka na brněnském hlavním nádraží. Strojvedoucí se rozhodli zapojit do stávky až včera večer, takže cestující nebyli předem na případné problémy upozorněni.

Českomoravská konfederace odborových svazů na jihu Moravy zastupuje přes 50 tisíc lidí. Většina z těch, kteří se nezapojili aktivně, vyjádřili stávce alespoň symbolickou podporu, na oděv si připnuli štítek s textem „Stávka“.

Vydáno pod