Úředníci zakázali dva protesty proti průvodu gayů v Brně

Brno - Brněnští úředníci zakázali dva sobotní protesty proti pochodu homosexuálů městem. Měly se konat ve stejnou dobu a v těsné blízkosti trasy průvodu Queer Parade. Zákon umožňuje povolit v takových situacích jen první nahlášené shromáždění, což byl průvod homosexuálů.

Nesouhlas s pochodem chtěly vyjádřit Národní strana a občanské sdružení Akce 99 národní obnovy. Protesty plánují i další skupiny, úřadům to ale nenahlásily. Na několika místech v Brně se také objevily plakáty s vulgárními texty. Podle Denisy Kapitančíkové z brněnské městské policie se celá záležitost šetří jako přestupek proti občanskému soužití a pachateli hrozí pokuta několik tisíc korun.

„Cílem pochodu není nic jiného než nátlak na majoritu, nátlak nechutný a nemístný, nátlak směřující ke společenské akceptaci adopce dětí homosexuálními páry,“ uvedla ve svém prohlášení k pochodu homosexuálů Národní strana. Proti pochodu jsou i další. Například předseda Dělnické strany Tomáš Vandas vyzval k mobilizaci Ochranných sborů Dělnické strany, které budou akci monitorovat.

Průvod gayů se vydá v sobotu 28. června ve 14:00 z náměstí Svobody. Projde centrem a o dvě hodiny později se vrátí zpět na centrální náměstí. Mělo by se ho účastnit kolem 300 lidí. „Jsme přesvědčeni, že průvod se bude podobat spíš tomu klidnějšímu polskému, nebude tak roztančený jako třeba pochody v Americe,“ poznamenala už dříve jedna z organizátorek Jolana Navrátilová. Na průvod bude vedle městských strážníků dohlížet i policie, jednat by se mělo o několik desítek lidí. Podle Kapitančíkové však bude počet uniformovaných osob dostatečný.

Brněnská akce bude první svého druhu v Česku. Homosexuálové pořádali zatím jen „svíčkové“ pochody za oběti nemoci AIDS a menší pochody v Karlových Varech. Ve světě mají duhové průvody dlouholetou tradici, která vznikla v 70. letech v USA.

Vydáno pod