Juránek vzal zpět své prohlášení o možné privatizaci nemocnic

Brno - Čtyři menší nemocnice, které spravuje Jihomoravský kraj, se možná budou privatizovat. To uvedl hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek (KDU-ČSL). O několik hodin později ale vzal své prohlášení zpět. Jeho slova o prodeji nemocnic totiž vyvolala odpor nejen levicové opozice, ale i klubu jihomoravských zastupitelů za KDU-ČSL. Žádná z jihomoravských krajských nemocnic se nebude privatizovat, oznámili pak lidovci ve svém podvečerním jednovětém prohlášení.

„Nešťastně jsem se vyjádřil. Platí prohlášení klubu,“ řekl večer Juránek, který předtím odpoledne uvedl, že privatizace čtyř z osmi krajských nemocnic může být řešením jejich situace. Mimo jiné řekl, že s
řešením problémů v nemocnicích nelze čekat na dobu po podzimních krajských volbách. „Říkám otevřeně, to je třeba řešit ještě před volbami,“ prohlásil původně.

Podle odpoledního Juránkova vyjádření by přicházel v úvahu prodej čtyř
menších krajských nemocnic - hodonínské, ivančické, tišnovské a letovické léčebny dlouhodobě nemocných. Privatizace ani převod na obchodní společnosti podle něj nehrozila čtyřem větším nemocnicím ve Znojmě, Břeclavi, Vyškově a Kyjově. Nyní takové řešení odmítl.

Opozice ihned hlasitě protestovala 

Na Jurákův odpolední výrok ihned reagovali jeho političtí rivalové. Volební
lídr ČSSD a poslanec Michal Hašek novinářům rozeslal prohlášení, v němž
nyní už odmítnutý plán označuje za faul na občany. „Rozhodnout v posledních 100 dnech mandátu krajské koalice o privatizaci poloviny krajských nemocnic považuji od ODS, ale zejména od KDU-ČSL za skandální,“ napsal Hašek.

O budoucnosti krajských nemocnic se na jihu Moravy mluví léta. Dlouhodobě ztrátová nemocnice v Hodoníně se už dřív měla slučovat s blízkým a větším zařízením v Kyjově. Návrh neprošel i kvůli nesouhlasu Hodonínských. „Hodonín je okresním městem. Neexistuje, že by zde nebyla nemocnice. To je politicky nepřijatelné,“ zopakovala tento týden místostarostka města Zuzana Domesová (ČSSD).