Znojemský hrad se dočká opravy, kraj dá 18 milionů

Znojmo - Znojemský hrad čekají v příštích letech rozsáhlé opravy. Ještě letos by se měly rekonstruovat krovy a střecha, v příštích letech nádvoří a další části památky. Peníze na opravy získají Znojemští zčásti z krajského rozpočtu. Jihomoravští zastupitelé dnes schválili pro příští dva roky dotaci 12 milionů korun, další šestimilionový příspěvek přidělili už na poslední schůzi.

„Těch šest milionů pro rok 2008 bude na naše představy skoro málo,“ řekl dnes místostarosta Marian Keremidský. Hrad je podle něj třeba zaměřit, jen to vyjde na milion korun. Další peníze padnou na zpracování projektů a právě střechu.

Obnova hradu je jedním z rozvojových projektů města pro příští léta. Na obnovu chce město získat evropské dotace. Odhaduje se, že revitalizace přijde na 100 až 150 milionů korun. „Město by tam nejraději vidělo centrum kultury a konferenční centrum, protože je to ve středu města,“ řekla dnes mluvčí radnice Denisa Šipošová.

Podle Keremidkého se předběžně počítá se dvěma konferenčními sály. Na hradě by se mohly pořádat i plesy. Skupina, která rozvoj hradu plánuje, zvažuje také stavbu lanovky. Propojila by hrad s dolní částí města, konkrétně lokalitou u přehrady.

Přidělení dotace od kraje souvisí s tím, že město slíbilo kraji darovat minoritský klášter. V něm sídlí krajem spravované Jihomoravské muzeum. „Muzeum má zájem, aby klášter mohlo spravovat samo. Pochopitelně, když je někdo vlastníkem, ví, co má do svého objektu investovat,“ myslí si krajský radní Jan Letocha. Klášter podle něj potřebuje novou střechu, okna, topení a další věci. Jako majitel budovy je prý kraj snadněji zaplatí nebo získá dotace.