Na trase mezi Brnem a Českou Třebovou musí cestující i nadále přestupovat

Pardubice - V obci Letovice na hranicích Pardubického a Jihomoravského kraje musí cestující už rok a půl přestupovat z vlaku do vlaku. Předtím jezdily osobní vlaky z Brna až do České Třebové a cestování mezi jednotlivými obcemi bylo o hodně jednodušší. Politici již delší dobu slibují, že komplikace s přestupy odstraní, ale zatím se nic nestalo.

Jihomoravští a pardubičtí politici, kteří jeli na společné setkání do Skalice nad Svitavou, si komplikované přestupování vyzkoušeli na vlastní kůži. „V Letovicích je jedna stejná kolej, která vede do Brna, dva vlaky, které zastaví pár metrů od sebe a všichni lidé musí vystoupit a přestoupit do toho druhého. Já v tom nevidím žádnou logiku,“ říká předseda poslanců ČSSD Michal Hašek.

O nespokojenosti cestujících je informován i hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Podle jeho slov už na řešení problému pracuje. Jednou z možností je vytvoření přestupního terminálu, kde by k vlakovému nádraží zajížděly i autobusy. A ta druhá je obnovení spojů, které by zase mezi oběma kraji jezdily bez přestupu. „Aby se tento problém mohl skutečně komplexně vyřešit pro oba dva kraje, musíme sedět ve trojici Pardubický kraj, Jihomoravský kraj a České dráhy,“ dodává Juránek.

Pro České dráhy je ale vypravování vlaků mezi Brnem a Českou Třebovou nevýhodné. „Zatímco z Brna odjíždí velké pětivozové soupravy plné cestujících, tak na sever od Letovic už stačí pouze malý motorový vůz. Je naprosto nelogické, abychom tam vozili velké soupravy, když tam jede 10 nebo 15 lidí,“ vysvětluje tiskový mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Hejtman Jihomoravského kraje přesto slibuje, že se zástupci Pardubického kraje i Českých drah projedná řešení do října tohoto roku.