Do Mikulčic zavítají tajní agenti

Mikulčice - Mikulčický velkomoravský památník se uchází o zápis do seznamu UNESCO, probojoval se mezi 30 památek, které budou podrobně zkoumat zahraniční inspektoři. Každým dnem nyní může do Mikulčic zavítat tajný agent, který prověří, nakolik je památník připravený. Zástupci kraje, archeologové a hlavně vlastníci pozemků v areálu se proto dnes sešli, aby si ujasnili, jak to bude v památníku vypadat po případném zápisu do prestižního seznamu.

Velkomoravský památník v Mikulčicích se připravuje na zápis do prestižního seznamu světového dědictví UNESCO. Společně se slovenskými Kopčany úspěšně prošly dvěma ze čtyř kroků k zápisu, nyní se chystají k tomu zřejmě nejnáročnějšímu. Tajemník pro záležitosti UNESCO Ministerstva kultury ČR Michal Beneš vysvětlil, že nejdříve přijede oficiální expert, který příslušné instituce podrobí křížovému výslechu a následně přibudou experti, kteří se deklarovat nebudou, ale navštíví Mikulčice a Kopčany ikognito.

Krajskému úřadu, vlastníkovi hradiště, tak nezbývá, než se připravit na všechno. Dnes se všichni zúčastnění sešli právě v Mikulčicích, aby prodiskutovali strategii. Jednou z největších otázek je vlastnictví pozemků: část luk a lesů v areálu památníku totiž vlastní soukromá zemědělská firma Forest Agro. Jednatel společnosti Miroslav Blažej uvedl, že na setkání došlo k dohodě: „Pozemky, které v areálu vlastníme, případně směníme za jiné. Samozřejmě vyhodnotíme, jak je směna výhodná.“

Zemědělci slíbili, že v každém případě budou s památníkem spolupracovat, například umožní stavbu turistických cest. Zápis Mikulčic na seznam UNESCO by tak žádné spory o pozemky neměly ohrozit. Radní Jihomoravského kraje Jan Letocha doplnil, že ani kraj, ani muzeum, ani akademie nechtějí s lesy hospodařit a mohou tedy s Forest Agro hledat společné řešení.

Jak Mikulčice uspějí, nelze zatím zcela odhadnout, nahrává jim ale spolupráce se Slovenskem, UNESCO totiž čistě národní projekty z Evropy již nepřijímá. Jasněji bude příští rok na jaře.