Na záchranu augustiniánské rezidence v Šardicích na Hodonínsku nemají

Šardice (Hodonínsko) - Největším břemenem a zároveň i pýchou Šardic na Hodonínsku je zchátralá augustiniánská rezidence, kdysi ji navštěvoval i světoznámý zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel. Dnes památkově chráněné budově hrozí zřícení, obec miliony korun na záchranu ruiny nemá a zatím sní o její přeměně v turistickou atrakci.

Opat brněnských augustiniánů světově uznávaný vědec a zakladatel genetiky Johann Gregor Mendel pobýval i v Šardicích na Hodonínsku. Jak uvedl vedoucí Mendeliana Moravského zemského muzea v Brně Jiří Sekerák, jeden konkrétní doklad existuje. V dopise ze 3. července 1870 se totiž Mendel zmiňuje, že se právě vrátil z dlouhé několikatýdenní návštěvy tohoto nájemního dvora. Výtvarník Pavel Foltýn ze Šardic dokládá „veselou historku“: místní  pomáhali Mendelovi s genetickými pokusy takovým způsobem, až z toho „šílel“.

Dnes by vědec asi šílel z toho, co z honosné barokní rezidence zůstalo, poznal by snad jen dochovaný štukový strop ve své ložnici. Podle Pavla Foltýna právě v této části objektu je nejvíce narušena statika. Od padesátých let minulého století budova chátrala, po roce 2000 ji dostala obec a nyní hrozí, že spadne úplně. Drobné opravy totiž nic nevyřešily, příležitostným výstavám a koncertům zřejmě odzvonilo. Starosta Šardic Jiří Mičkal potvrdil, že nikdo neví, co může nastat. Je možné, že se zbortí klenba.

Jenom statické zajištění by přišlo na miliony a celková důkladná rekonstrukce s dodržením všech požadavků památkářů, by spolkla další desítky miliónů korun. Ty však podle starosty Mičkala dvoutisícová obec nikdy mít nebude: „Potřebujeme sehnat někoho, kdo by nám pomohl.“

Vedení obce sní o přeměně ruiny v turisticky atraktivní muzeum s moderní knihovnou a obřadní síní. Ani prodej budovy pro komerční využití by nevadil, zatím se však žádný zájemce nenašel.