Měsíc autorského čtení připomene i životní výročí Pavla Kohouta

Brno - Každý červencový den mají návštěvníci brněnského Divadla Husa na Provázku možnost zhlédnout hned dvě autorská čtení - koná se zde 9. ročník největšího českého literárního festivalu, Měsíce autorského čtení. Festival je tentokrát věnován Kanadě, od 18 hodin zde proto vystupují kanadští autoři a od 20 hodin pak čeští. Kanadské texty se čtou anglicky a francouzsky, český překlad během čtení je promítán na plátno, následné besedy jsou tlumočené. Z českých autorů si diváci již mohli poslechnout Michala Viewegha, Petra Nikla nebo Jiřího Kratochvila, na programu jsou ještě například Pavel Kohout, Ivan Wernisch nebo Petruška Šustrová. Všechna čtení jsou přístupná zdarma a zájemci je mohou zhlédnout i na internetu.

V prvních ročnících měl Měsíc autorského čtení 31 programových večerů, od roku 2005 se festival postupně rozšiřoval do dnešní podoby, kdy každý den probíhají dvě autorská čtení. Čestnými hosty v roce 2005 byli  literáti ze Slovenska, v roce 2006 spisovatelé a spisovatelky z Berlína a  loňský ročník přivítal autory a autorky z Běloruska. Letos je hosty 32 kanadských autorů, 19 anglofonních a 13 frankofonních, mezi nimi například Madelaine Thienová, Lynn Coadyová nebo Thomas Wharton.

Obě linie festivalu, česká a kanadská, jsou tradičně pestré, nabízejí poezii, prózu i drama v autorském podání. 19. a 20. červenec bude patřit Pavlu Kohoutovi, který oslaví 80. narozeniny a jemuž je věnován celý letošní ročník.

Měsíc autorského čtení doprovázejí dvě výstavy, obě úzce související s literaturou. V Galerii Katakomby v podzemí budovy Centra experimentálního divadla je to výstava Slovem i obrazem, zabývající se fenomenem autorského propojení výtvarné a slovesné tvorby. Ve foyer a na stěnách alžbětinské scény jsou pak nainstalovány fotografie Oldřicha Škáchy, které mapují životní dráhu Pavla Kohouta od šedesátých let po dnešek. Výstava nese název Spisovatel Pavel Kohout.