Na Vysočině jsou kvůli opravám tři desítky dopravních omezení

Jihlava - Na Vysočině nyní platí pro řidiče zhruba tři desítky dopravních omezení kvůli opravám silnic a mostů, většina potrvá až do října. Celkem devět plánovaných dopravních omezení čeká v létě a na podzim na řidiče na vysočinském úseku dálnice D1. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic se na D1 rekonstruují vozovky, staví služební přejezdy a od 29. září se uzavře jeden jízdní pás mezi 145. a 147. kilometrem na Brno kvůli rekonstrukci velkomeziříčského mostu.

Stavební úpravy komplikují od jara situaci kolem Jihlavy. To způsobuje potíže při haváriích na D1, protože policisté nemají kolony kam odklonit. Tři mosty a vozovka se opravují na důležité spojnici ve směru na Velký Beranov u místní části Helenín. Doprava tudy vede směrem na D1, ale také na silnici k Velkému Meziříčí, na Luka nad Jihlavou a na Žďár nad Sázavou. Objížďka pro osobní auta vede po místních komunikacích se semafory. Omezení má skončit 15. října.

Jižní část obchvatu Jihlavy ve směru z D1 přes Jihlavský tunel na Pelhřimov a nově také na Znojmo a Vídeň se řidičům otevře 30. července. Omezení dopravy tu trvají od konce dubna, samotná stavba za 320 milionů začala před dvěma roky.

Na silnici I/38 se řidiči od října dočkají nového povrchu na více než patnáctikilometrovém úseku mezi Havlíčkovým Brodem a obcí Habry. I zde jsou dopravní omezení, v Habrech se navíc opravuje most.

Od dubna do konce října bude trvat rekonstrukce památkově chráněného mostu u zámku ve Žďáru nad Sázavou. Osobní vozy mohou jezdit po provizorním přemostění, ale nákladní po objízdné trase. Most, po němž jezdí severojižní tranzitní doprava, byl v havarijním stavu.

Oprava dalšího mostu v Prostředkovicích na Jihlavsku zpomaluje dopravu z Jihlavy na Znojmo a Vídeň. Mosty se opravují do konce října ještě na silnici ve Stříbrných horách na Havlíčkobrodsku. V kraji je 1115 mostů, bez těch na místních komunikacích, jen 612 má vyhovující stav.

Z prostředků kraje, EU a státu plynulo do modernizace silnic druhé a třetí třídy za poslední čtyři roky 2,6 miliardy. Další miliony šly do silnic první třídy, jež spravuje stát prostřednictvím ŘSD.