Buchlovický park zaplavila vůně česneku, rekord v plivání stroužků nepadl

Buchlovice - Vůně česneku a pochutin z něj vyrobených dnes doslova zaplavila park buchlovického zámku. Konal se zde již sedmý ročník svérázného festivalu česneku a s ním i řada netradičních soutěží, jako například plivání česneku na dálku či soutěž o nejsmradlavější dítě. Podle předběžných odhadů organizátorů jej navštívil rekordní počet lidí, do parku jich přijelo okolo 2000.

Pro někoho možná obyčejná, dokonce snad i nevábná rostlina. Podle pořadatelů a návštěvníků svérázného festivalu v Buchlovicích je ale česnek zázračným všelékem a nenahraditelnou kulinářskou surovinou povzbuzující tělo i fantazii. „U nás doma se sní hrozně moc česneku. Můj syn, ten ho snídá každý den!“ nechal se slyšet jeden z návštěvníků. Jiný zase obdivoval stánek s česnekem v čokoládě.

Zámecký park doslova zaplavily gurmánské speciality. Zájemci například mohli ochutnat cizrnové placky, čočkový salát s česnekem, pohankovou kaši i česnekovou zmrzlinu. Někteří návštěvníci dokonce neváhali a pro tuto příležitost si česnekovými palicemi vyzdobili také oděv.

Festival česneku ale není jen zábava a recese. Jedním z důvodů jeho založení byla lítost, že se tato plodina z polí a zahrádek pomalu vytrácí. Přitom bývala pro Slovácko snad stejně typická a důležitá jako víno. „Česnek je potřeba oslavovat. Má výraznou chuť a jídla z něj jsou vynikající. S česnekem nic pokazíte. Proto jsme se rozhodli spojit tuto krásnou přírodu zámeckého parku s touto ušlechtilou a zdravou zeleninou,“ řekl dnes organizátor Miloslav Hrdý.

Rekord v plivání nepadl, chybělo třicet centimetrů

Festival provázel bohatý doprovodný program, jemuž vévodilo plivání česnekových stroužků do dálky. Výhercem letošního klání, jehož se zúčastnilo 48 lidí, se stal Josef Bojko z Uherského Hradiště, který v soutěži kralovat už loni. Výkonem 853 centimetrů překonal svůj loňský rekord o 11 centimetrů. Držitelem festivalového rekordu je však Štěpán Hrňa z Buchlovic, který v roce 2004 doplivl česnekový strouček do vzdálenosti 883 centimetrů.

Na akci se za celý den prodalo téměř 3,5 tuny česnekových hlávek. Podle Hrdého je to i proto, že letošní úroda nebyla příliš dobrá, a tak hodně lidí čekalo právě na festival, kde se prodávají jen ty nejlepší česnekové hlávky.

Vydáno pod