Hippoterapie pomáhá lidem s handicapem

Znojmo - Většina handicapovaných lidí na koni nikdy neseděla a díky svým postižením v to ani nedoufala. Ale ve Hnanicích na Znojemsku se dějí zázraky. Právě v těchto dnech se tu totiž prohání na koních dvacítka mladých lidí z Česka, Maďarska, Belgie a Itálie, kteří se na týdenním táboře společně učí základy hippoterapie a paravoltiže. Tedy, jak s pomocí koní zpříjemňovat život lidem s handicapem.

Paravoltiž, tedy cvičení na jedoucím koni, a hippoterapie, jsou dva způsoby, jak mohou i lidé s handicapem přičichnout k jezdectví. Že to není nic jednoduchého, si mohou tento týden na vlastní kůži vyzkoušet účastníci tábora ve Hnanicích na Znojemsku. "Není to vůbec jednoduché, protože se musí vycvičit kůň, musí se samozřejmě dbát na bezpečnost, aby ten postižený nebo handicapovaný byl v co největším bezpečí. Teď si to zkouší sami na sobě a pak by si to měli zkusit se samotnými klienty, popisuje některé z činností na výcvikovém táboře jeho organizátorka Iveta Macková.

Už v pondělí tábor navštívilo několik handicapovaných z rakouského Retzu a vrátí se znovu v pátek. Dvacet mladých lidí z Česka, Maďarska, Belgie a Itálie se tak může naučit něco, co umí jen málokdo. Mnozí z nich přitom v sobotu, kdy tábor začal, seděli na koni vůbec poprvé v životě. „Je to úžasné. Nikdy předtím jsem na koni neseděla, ale je super. Ten kůň cítí, když máte radost, když jste smutní, můžete s ním komunikovat. Je to, jako byste vy a kůň byli jedno,“ říká nadšeně Gaia Gondino z Itálie. „Práci s handicapovanými lidmi jsem ještě nikdy předtím neviděla, jak se to dělá a jak se o ně pečuje,“ svěřuje se další účastnice tábora Michaela Kaššaiová.

Tábor se letos díky příspěvku Evropské unie koná už popáté, na jižní Moravě ale poprvé. Mezi dřívějšími absolventy se už našlo několik takových, kteří se právě cvičení pro postižené začali věnovat profesionálně.

Vydáno pod