Brňané kritizují zoo: Neberte medvíďata od mámy

Brno - Medvědí mláďata Bill a Tom se stala oblíbenci návštěvníků brněnské zahrady. Vedení zoo ale rozhodlo, že medvíďata se vydají do světa ještě před svými prvními narozeninami. Brňané zahradu za takové rozhodnutí kritizují, odvézt je od matky považují za nelidský a neetický krok, píší v mailech. Ředitel zoo Martin Hovorka je ale uklidňuje, že v i v přírodě se mláďata ledních medvědů osamostatní nejpozději do dvou let po narození.

Připomínky Brňanů vycházejí podle Hovorky z neznalosti. Upozorňuje, že lidé často omylně přisuzují zvířatům stejné vztahy, jaké jsou mezi lidmi. Kdyby ale  zoo mláďata nedovezla, hrozilo by jim nebezpečí. „Otec nemá žádné rodičovské pudy a mladé medvědy bere jako soky a zabíjí je, protože on v tomto věku je ještě může zabít, ale až vyrostou, tak bude zabit tím, koho nechal přežít,“ vysvětluje ředitel Hovorka.

Lidskou optikou se podle něho dívají lidé i na výběh medvědů. Ten kritizují kvůli jeho betonové části, tvrdí také, že medvědí dvojčata jsou zanedbaná. „Je to dáno tím, že Tom se oproti Billovi málo často koupe. Srst má pak ustavičně zamazanou od bláta,“ vysvětluje ředitel. Podle něj však chovatelé nemohou vnikat do výběhu a medvěda násilím nutit, aby se vykoupal a pak aby se neumazal.