Zámek Lednice přibližuje osobní hygienu šlechticů v 19. století

Lednice (Břeclavsko) - Umyvadla, flakony, textilie a další předměty jsou ode dneška k vidění na zámku v Lednici. Jedna z tuzemských staveb zapsaná na seznamu UNESCO bude až do začátku listopadu hostit putovní výstavu nazvanou Osobní hygiena na šlechtických sídlech. Expozice na zámku navazuje na osobní knížecí apartmány a její součástí je i celá zrekonstruovaná dobová koupelna.

Návštěvníci by měli mít možnost také přivonět si k dobovým vůním.  „Používala se hlavně levandule, růžové lístky, mimóza, různé voňavé květinky. Sehnat je pro nás nebude problém,“ uvedla kastelánka zámku Ivana Holásková. Šlechtici v 19. století vonné byliny buď napařovali - z horké vody se pak linula voňavá pára -, nebo usušené rostliny zapálily a pokoje plnil vonný dým.

V expozici je kolem 500 předmětů rozdělených do asi deseti pokojů. Exponáty pocházejí nejen z lednického depozitáře, ale třeba z Pernštejna, Vranova, Milotic, Buchlova, Buchlovic, Rájce, Lysic a Telče. Převažují předměty z 19. století, několik exponátů však pochází z 18. století a jedna cenná věc - bradýřská miska na holení - vznikla již ve druhé polovině 17. století.

Putovní výstava je velmi populární, k vidění už byla například ve Vranově nad Dyjí.