Závod na bioetanol zvedl ve Skalici hladinu emocí

Brno - Ve Skalici nad Svitavou to vře. Místní občané se obávají plánované výstavby továrny na bioetanol v jejich městě. Proto se sešli s vedením města, odborníky a zástupci investora v budově obecního úřadu. A všichni jakoby mluvili jinou řečí. Zatímco odborníci a investor představovali důmyslnou technologii, místní si nedali vymluvit, že je bude továrna obtěžovat.

Zástupci firmy GPM Energineering na setkání s občany představovali ambiciózní projekt - továrnu za jednu a půl miliardy na výrobu motorového paliva z bioetanolu. Měla by vyrůst v bývalém zemědělském areálu, kde už firma nějakou dobu funguje a vystavěla v něm i sklady. „Chceme se pokusit vybudovat závod na výrobu obnovitelné energie zpracováním tradičních surovin zemědělského původu,“ vysvětluje zástupce investora Pavel Šimůnek.  

Místní jsou však zásadně proti a své názory neskrývají. „Nejdříve se řííkalo, že to bude na plyn. Teď se najednou mluví o spalování biomasy. Ta se bude někde skladovat a zde to bude vypadat jako u nějakého cukrovaru včetně toho zápachu,“ říká jedna z obyvatelek Skalice. A právě tak se staví k velkolepému plánu všichni lidé. „Už dnes víme, že ten provoz bude obtěžovat hlukem,“ říká jeden z obyvatel. „Novou komunikaci, kterou slibujete, byste měli vybudovat ještě před výstavbou lihovaru,“ říká druhý. Na obecním úřadě se jich nakonec sešly na čtyři desítky a jejich  názory se nelišily. Zápach, houstnoucí doprava a hluk. Právě toho se lidé po nepříjemných zkušenostech z podobného zařízení v Trmicích u Ústí nad Labem obávají nejvíc. Rodinné domy mají totiž jen 200 metrů od závodu.

Investor se zavázal, že novou silnici, která nepovede přes obec, společně s Jihomoravských krajem postaví, ale až před dokončením stanice. „Požadavek na výstavbu silnice v době, kdy není ještě jisté, zda investor bude stavbu lihovaru v řádu dvou miliard korun moci realizovat, není spravedlivý,“ hájí  firmu Pavel Šimůnek.  

Firma ale slibuje, že továrna nebude obci dělat ostudu. A v případě, že přeci jen dojde k nějakým závadám, má vyšetřenou částku, kterou na jejich řešení ihned využije. Pokud dá krajský úřad závodu zelenou a vše půjde dál podle plánu, začne se stavět přesně za rok.