Památník Ploština na Zlínsku zásadně mění svou tvář

Zlínsko - Místo jedné z nejkrutějších tragédií 2. světové války zcela mění svou podobu. Zmizí veškeré připomínky komunistické ideologie, součástí památníku už nebude ani bronzová socha partyzána. Po více než 30 letech od svého vzniku se národní kulturní památka konečně dočká kolaudace.

V roce 2005 poprvé Ploštinu navštívila hlava státu. Vše ještě bylo na svém místě - partyzán i reliéf se srpem a kladivem. V letošním roce tu však nezůstane doslova kámen na kameni. Ředitel Muzea jihovýchodní Moravy Ivan Plánka se nechal slyšet, že do výšky 700 metrů nad mořem, v jaké Ploština leží, není hořický pískovec vhodný. Marek Vašťák z Kamenictví Vašťák v Uherském Hradišti doplnil, že původní dlažby a betonové zdi budou odstraněny.

A to je změna největší - součástí památníku už nebude socha partyzána. Z části to má důvod historický, kvůli možné spoluzodpovědnosti partyzánů za válečnou tragédii. Hlavní důvod je však ten, že se partyzán do koncepce památníku prostě nehodí. Uprostřed Zlína je přesná analogie partyzána z Ploštiny, kde se symbolicky dívá na pohřebiště, zatímco na Ploštině socha ční na nepřirozeně vysokém podstavci. Na druhou stranu by však mohla být snadným cílem pro zloděje, pokud by stála na zemi.