Protipovodňová ochrana jihu Moravy by přišla na 1,7 miliardy

Brno - Základní protipovodňová ochrana Jihomoravského kraje by vyšla na nejméně 1,7 miliardy korun. S projekty za tuto částku počítá ve své studii Povodí Moravy. V částce jsou zahrnuty hlavně úpravy koryt řek - jejich rozšíření, zpevnění nebo oprava - a dále stavby různých rozlivových nádrží a poldrů. Nejnákladnější stavbou má být poldr Přítluky za téměř 1,2 miliardy korun.

Studie vznikala několik měsíců, do konce roku se k ní mohou vyjadřovat starostové kraje i obyvatelé. Příští rok by ji měli schválit zastupitelé.

Suma, kterou stát a jeho instituce vydají za protipovodňová opatření, bude v kraji patrně vyšší než 1,7 miliardy korun. Vodohospodáři v dokumentu zmiňují další potřebné úpravy, jejichž náklady ještě nejsou vyčísleny. Platí to například o opatřeních, která mají zvýšit možnost zadržet vodu na soutoku Moravy a Dyje.

Ohroženo je Brno, Blansko či Ivančice 

Podle vodohospodářů je ochrana regionu proti záplavám zatím nedostatečná. Z velkých měst potřebuje podle studie posílit protipovodňovou ochranu Brno, a to jeho části podél obou velkých řek - Svitavy i Svratky. Velkou vodou je ve městě ohroženo 30.000 obyvatel, vypočítali vodohospodáři.

„Řádově nižší počty nedostatečně chráněných obyvatel mají sídla Kyjov na Kyjovce, Blansko na Svitavě, Bučovice na Litavě, Tišnov a Veverská Bítýška na Svratce, Ivančice na Jihlavě,“ uvádí se v dokumentu.

Vodohospodáři zkoumali i to, zda jsou v kraji na prudké zvýšení hladiny řek připravena jejich koryta. Vyčistit potřebuje například koryto Litavy, a to téměř po celém toku od hranice se Zlínským krajem po Židlochovice na Brněnsku. Dostatečnou kapacitu pro průtok velké vody nemá více než 100 mostů v regionu.

Jihomoravský kraj zasáhly intenzivní záplavy v letech 1997, 2002 a 2006 a způsobily škody za miliardy korun. Velká voda se ale regionu nevyhýbala ani v jiných letech, při intenzivním jarním tání nebo přívalových deštích byla však obvykle poškozena menší území.

Vydáno pod