Pavel Bém splnil slib, starostoval v Suché Lozi

Suchá Loz (Uherskohradišťsko) - Pražský primátor Pavel Bém dnes dostál svému slibu a se starostou vesničky Suchá Loz Petrem Gazdíkem si na několik dní vyměnil funkci. Před časem se oba muži střetli v diskusi o přerozdělování peněz z daní. Menší vesnice si stěžovaly, že kvůli počtu obyvatel dostávají šest a půlkrát méně, než například Praha. Výsledkem byl příslib záměny postů, aby si oba zastupitelé zkusili úřadování v podstatně jiném úřadě. Při výměně rolí chtějí oba vysvětlit, co z přidělených financí vlastně musí platit.

Pavla Béma v Suché Lozi čekalo srdečné uvítání a hodová zábava. Druhý den však již musel čelit otázkám tamních obyvatel o kandidatuře Prahy na pořádání letních olympijských her 2016, respektive 2020. Ve sporném tématu, přerozdělování peněz ze státního rozpočtu, se však první muž Prahy s Moravany neshodl.

„Nejdříve si musíme uvědomit, že to číslo je strašně zkreslující. Posuzuje dvě obce - Suchou Loz a Prahu. Praha ale není pouze obcí, je navíc i krajem!“ zdůraznil primátor. Občané s ním však nesouhlasili. Proti byl i starosta Suché Lozi Petr Gazdík. „Rozdělování daní by mělo být podle toho, jakou samosprávnou funkci daná obec nebo město vykonává. Tak tomu ale v současné době není,“ informoval Gazdík.