Základní školy na Vysočině se snaží o integraci dětí s různým postižením

Havlíčkobrodsko - Na první školní den se na rozdíl od svých starších spolužáků těšili všichni prvňáčci. V Habrech na Havlíčkobrodsku jich šlo do místní vesnické školy 22. Do lavic ve stejné škole usedla i trojice sluchově postižených: třeťáci Radka a Jarda a deváťačka Jana. Znakovou řeč neumí, přesto se všichni domluví - naučili se odezírat. Věnují se tu totiž dětem se sluchovou vadou.

Ředitelka ZŠ Habry Eva Doležalová informovala, že dívky mají těžkou a chlapec střední vadu sluchu. „Radku začleňujeme už od mateřské školy běžně mezi ostatní děti,“ prozradila matka dívky Vlaďka Myslivcová. Právě základní škola v Habrech se specializuje na začlenění sluchově postižených. Učitelé na to nemají speciální vzdělání a vše proto nahrazují pílí a trpělivostí.

Postiženým žákům navíc nad rámec své práce chystají individuální učební plány. Eva Doležalová dodala, že všichni žáci jsou pod dohledem pedagoga ze Speciálního centra v Praze, se kterým škola spolupracuje. „Koho je možné integrovat, toho integrujeme a v případě Habrů jsou to děti, které je možné integrovat. Mají vynikající sociální zázemí,“ nechal se slyšet hejtman Vysočiny Miloš Vystrčil (ODS).

O týden si prodloužily prázdniny na Vysočině děti z Křižánek na Žďársku. Kvůli opravě školy usednou do lavic až 8. září.