Krokodýli na jižní Moravě zatím nebudou

Velký Karlov - Budování originálního krokodýlího pavilonu pro stovky zvířat ve Velkém Karlově se odkládá. Jihomoravský kraj zrušil stavební povolení, argumentuje chybami při jeho projednávání. Investor se nevzdává a ojedinělý projekt nechce zastavit.

Novým magnetem jihomoravské turistiky se mělo stát stádo 700 krokodýlů. Agrodružstvo Jevišovice už mělo ve Velkém Karlově připravené pozemky a provizorně tady má už dvě stovky velkých plazů. Nad ambiciózním projektem teď ale visí Damoklův meč. Mluvčí Jihomoravského kraje Jiří Klement uvedl, že stavební úřad v Jaroslavicích nepostupoval podle zákonů, podle správního řádu stavebního zákona a dalších předpisů. Krajskému úřadu tedy nezbylo než toto rozhodnutí zrušit. Družstvo však tvrdí, že krajský úřad jen využívá byrokratické vytáčky, aby projekt zdržel.

Příkladem je zpráva o požárním zabezpečení chybějící v dokumentaci. Předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada však tvrdí, že zprávu několikrát zpracovávali a upravovali podle požadavků hasičského záchranného sboru. Součástí spisu prý určitě byla, že se na krajském úřadě ztratila, není problém družstva.

Podle původních plánů měl krokodýlí pavilon už stát. Kvůli současné situaci ale bude postaven nejdříve za dva roky. Kromě ztráty investice teď družstvo trápí daleko palčivější problém: krokodýlům jejich provizorní ubytování nebude časem stačit.

Družstvo je kvůli velkým investicím odhodláno za projekt krokodýlí farmy bojovat, podle svého předsedy zvažuje i žalobou proti krajskému úřadu.

Vydáno pod