Rybáři vyzráli na bobří hráze

Břeclav - Rybáři v Lednicko-valtickém areálu bojují již roky s bobry. Ti totiž ničí staleté stromy a svými hrázemi zastavují vodu v řekách. Nyní se zdá, že konečně našli recept, jak se zákonem chráněnými hlodavci vyjít. Za pomoci dlouhého potrubí probourávají bobří hráze a obnovují tak průtok vody.

Způsob, jak zabránit bobrům, aby svými hrázemi zastavovali průtok vody v řekách, začali hledat rybáři v Lednicko-valtickém areálu před čtyřmi roky, když zjistili, že vysychají některá říční ramena, která vodou zásobují jejich rybářský revír. „Spádové poměry vody v tomto území jsou minimální, to znamená, že první bobří rodina, která si udělá hráz, si zajistí stálou hladinu, aby chránila svoje nory. Další dva kilometry kanálů v lužním lese tak zůstávají nevyužity, protože se z něho ztratí voda,“ vysvětluje působení bobrů jednatel Moravského rybářského svazu v Lednici Lubomír Řehák.

Bobři tak v důsledku neberou vodu jen rybářům, ale ničí i vzácné lužní lesy a tedy i svoje vlastní teritorium. Rybáři se rozhodli nečekat, až voda zmizí z přítoků úplně. Vyžádali si zvláštní povolení od ekologů a nechali si zpracovat odborný projekt. Do ruky se jim tak dostal jednoduchý, ale účinný recept: prostrčit skrz hráz pětimetrovou rouru. „Proti bobrovi, aby nezacpal trubku, natahujeme speciální síť. Bobr tak hned nezjistí, kudy voda z hráze uniká,“ popisuje podstatu nápadu Bohuslav Benada z Moravského rybářského svazu v Lednici.

Metodu si rybáři pochvalují. Zatím je to pro ně ale běh na dlouho trať. Bobři si totiž po zásahu rybářů hráz nejenže opraví, ale často o kousek dál postaví novou. Naštěstí to ale nemůžou dělat donekonečna. Místní vodní kanály totiž mají asi dva kilometry. „Potom by měl nastat ideální stav, kdy se kanály jednou za dva měsíce vyčistí, území se zavodní, budou tady ryby, bude tady fungovat lužní les,“ předpokládá Lubomír Řehák.

I když úřady na projekt původně přislíbily dotace, místní rybářská organizace nakonec musela všechno platit ze svého. V této lokalitě by ale měla brzy vzniknout chráněná krajinná oblast a rybáři proto doufají, že tak získají i finanční podporu.