Za odhozenou žvýkačku zaplatí lidé ve Znojmě 30 tisíc

Znojmo - Za odhozené žvýkačky nebo nedopalky cigaret si lidé ve Znojmě od zítřka sáhnou hluboko do kapsy. Nová vyhláška bude tyto prohřešky trestat až třicetitisícovou pokutou.

Chodníky poseté nedopalky a žvýkačkami jsou nešvarem, proti kterému bojuje znojemská radnice už dlouho. Na 2 směny, 7 dní v týdnu, nasadila v ulicích úklidovou četu s vysavači, přesto žvýkaček zašlapaných v chodnících neubývá. Podle Josefa Esterky ze společnosti A.S.A EKO Znojmo umí vysavač vzít nedopalky a běžný nepořádek, avšak žvýkačky zašlapané do země už jsou problém. Mluvčí Městského úřadu ve Znojmě Denisa Šipošová uvedla, že město Znojmo aktuálně schválilo novou vyhlášku, která začne platit od 1. listopadu. Podle ní se za znečišťování veřejného prostranství považuje například odhozený nedopalek nebo žvýkačka.

Pro městské strážníky to znamená, že mohou takové prohřešky trestat: odhození žvýkačky nebo nedopalku pokutou až 1 000 korun. Ve správním řízení může hříšník zaplatit až třicetkrát tolik. Denisa Šipošová doplnila, že městští strážníci budou ještě nějakou dobu benevolentnější, budou zatím pouze upozorňovat, že lidé porušili vyhlášku. Ředitel Městské policie ve Znojmě Petr Kolouch dodal: „Dokazování nebude obtížné, postačí, že strážník uvidí, když někdo žvýkačku nebo nedopalek odhodil.“ Místní si novou vyhlášku pochvalují, souhlasí, aby se nepořádek stíhal, hyzdí to prostředí.

Stejný metr na nepořádníky mají už 4 měsíce v Praze. Z pohledu technických služeb se toho však příliš nezměnilo, lidé i přes hrozící vysoké pokuty vyhlášku nerespektují.