Ministerstvo musí znovu rozhodnout o hladině nádrže Nové Mlýny

Brno - Ministerstvo zemědělství musí znovu vynést důležité rozhodnutí o revizi manipulačního řádu vodního díla Nové Mlýny. Půjde především o výši hladiny jednotlivých nádrží. Vyplývá to z usnesení Nejvyššího správního soudu, který ve čtvrtek bez veřejného jednání zamítl kasační stížnosti ministerstva a státního podniku Povodí Moravy.

Rozhodnutí je součástí mnohaleté pře úřadů, vodohospodářů a ekologů o výši hladiny a způsob využití Nových Mlýnů. Na vodní dílo nebude mít verdikt správního soudu bezprostřední vliv. Výše hladiny střední a dolní nádrže se totiž nyní řídí předběžným opatřením krajského úřadu z února 2007, připomněla mluvčí správního soudu Sylva Dostálová.

Podle předběžného opatření musí Povodí Moravy udržovat hladinu na kótě 170 metrů nad mořem. Stejnou výši dlouhodobě prosazuje i ministerstvo zemědělství. Podle ekologů ale příliš vysoká hladina ničí vzácné mokřady kolem nádrží a požadují snížení na kótu 169,5 metru. Rozdíl ve výškách představuje podle Ekologického právního servise plochu několika desítek hektarů.

Ekologové hájí mokřady, vodohospodáři výrobu elektrické energie 

Kasační stížností se ministerstvo společně s Povodím Moravy bránilo proti rozsudku Městského soudu v Praze z letošního června, který z procesních důvodů na podnět ekologických aktivistů zrušil rozhodnutí ministerstva z března 2005 o revizi manipulačních řádů. Ministerstvo se tak znovu ocitá ve stejné pozici jako v roce 2001, kdy mělo poprvé za úkol posoudit odvolání proti novým manipulačním řádům připraveným Okresním úřadem v Břeclavi.

Ve sporu proti sobě dlouhodobě stojí ochranáři a vodohospodáři. Ekologové tvrdí, že hájí lužní vegetaci a umělé ostrovy, jež měly sloužit jako hnízdiště pro vzácné ptáky. Argumenty vodohospodářů jsou hlavně výroba elektrické energie a zemědělské závlahy. Spor již měli na stole i ústavní soudci a ombudsman.

Vydáno pod