Vápnění brněnské přehrady komplikuje počasí

Brno - Počasí komplikuje dnešní plány jihomoravských vodohospodářů zahájit vápnění brněnské přehrady. Na obnažené břehy upuštěné nádrže měla dnes od rána letadla nanášet stovky kilogramů vápenného hydrátu, který má zničit živiny pro sinice. Od rána ale foukal silný vítr a byla mlha. V poledne se počasí zlepšilo a pokud vydrží, mělo by se práškovat až do odpoledne. První letadlo odstartovalo na zkušební let po poledni.

Vápno má mineralizovat živiny, kterými se živí sinice. Opatření mají prodloužit dobu rekreačního využití přehrady, znatelný výsledek by se mohl objevit už za dva roky. Letos vyhlásili hygienici zákaz koupání v červenci. Na obnažené břehy o rozloze asi 120 hektarů nanesou letadla stejně jako letos na jaře kolem 400 kilogramů vápenného hydrátu na hektar.

Čištění přehrady předcházely stavby čistíren na horním toku Svratky. Samotné zamezení přísunu živin do nádrže však k zastavení letního kvetení přehrady nestačí, podle vodohospodářů je v sedimentech na dně dostatek fosforu pro přemnožování sinic na příštích několik desítek let. Na dně přehrady jsou podle odhadů asi čtyři miliony krychlových metrů sedimentů.

Vydáno pod