Jízdné v brněnské MHD se od ledna zdraží zhruba o pětinu

Brno - Zhruba o pětinu zdraží od příštího roku ceny jízdného v brněnské hromadné dopravě, rozhodli o tom radní, informoval člen městské rady Jaroslav Suchý. Od ledna vzrostou ceny předplatních kuponů, například roční jízdenka pro dospělého zdraží ze 3 700 na 4 430 korun. Jízdenky zdraží později.

Radní původně chtěli od příštího roku razantně navýšit i ceny jednotlivých jízdenek. Krok však nakonec odložili, protože ceny jízdenek jsou propojeny s úrovní jízdného v krajské integrované dopravě. „Tam požádal kraj, abychom posečkali po jejich jednání 21. listopadu,“ řekl Suchý. Ten den se mají sejít nově zvolení zastupitelé na ustavujícím zasedání. Podle Suchého jízdenky podraží nejspíš od dubna.

Podle mluvčí dopravního podniku Hany Pohanové je zdražení nevyhnutelné. Ceny jízdného vzrostly v Brně výrazně naposledy v roce 2006, letos v lednu sice některé jízdenky podražily, ale jiné zlevnily - například roční kupon o stokorunu na 3 700 korun.

Radní původně o zdražení jízdného měli rozhodnout minulý týden, rozhodnutí ale odložili. Cestování v MHD by mohlo od příštího roku podražit také například v Pardubicích, kde by o tom měli radní rozhodovat v příštích týdnech. O zvýšení jízdného se jedná například i v Chebu a Sokolově. Někde jízdné podražilo již v polovině roku, například v Jihlavě a ve Žďáru nad Sázavou, a to kvůli rostoucím cenám ropy.